פשפש המיטה הוא חרק טפיל ממשפחת הסימקס CIMEX שמשך תשומת לב לאחרונה עקב עלייה בהדבקת פשפשי המיטה ברחבי העולם. הוא ידוע מבחינה מדעית בשם cimex lectularius וניתן למצוא אותו באזורים ממוזגים ביבשת אמריקה, אירופה, אסיה ואפריקה ולאחרונה גם המון בישראל.
פשפשי המיטה ניזונים אך ורק מדם. הם אינם עפים, אך הם יכולים לנוע במהירות על פני רצפות, קירות, תקרות או כל משטח שטוח אחר. הם מתרבים במהירות מדאיגה.
מחזור חייהם יכול לנוע בין חודש וחצי (בטמפרטורה של 25 מעלות) לארבעה חודשים (בטמפרטורה של 18 מעלות).
מושבת פשפש המיטה יכולה לאכלס אלפי פשפשים בשלבי התפתחות שונים. ישנן מספר דרכים בהן ניתן להכניס פשפשים הביתה.
פשפשי המיטה עוברים בדרך כלל במטען (הכוונה לתיקים, מזוודות), מצעים, רהיטים וביגוד וכו'.
תנאי החיים האידיאליים שלהם נמצאים בקרבת האדם בעל דם חם, מה שהופך אותם לאורחים מושלמים בתוך הבתים שלנו. ידוע שהם תופסים מקום בין מזרנים לאורך תפרים שבהם שני משטחים נפגשים, כגון קפיצים וראשי מיטה.
פשפשים יכולים לחיות גם בתוך מסגרות מיטה, בסיסי מיטה, ארגזי מצעים, מתחת לטפט, ובשקעי חשמל.
פשפשי מיטה מותירים לעתים קרובות סימני נשיכה אדומים ומגרדים על עור המארח שלהם.
איך נראות עקיצות פשפשי המיטה?
עקיצות פשפשי המיטה בבני אדם נפוצות. פשפשי המיטה נוטים ללכת אחרי אזורים החמים יותר בגופו של האדם קרי הירכיים אזור בית השחי ועוד אך גם לא מעט פעמים הם יעקצו אתכם דווקא בידיים, בפנים, , בגב ובצוואר.
עקיצות של פשפשים יופיעו (לרוב) בסרייה של 3-4 עקיצות בכל אזור.
העקיצות ייראו כ-בליטות על העור ויצרו מראה מעט נפוח שעלול להיות דלקתי, לעיתים מלווה בגירוד וגירוי עז. עקיצות פשפשים יכולות אפילו לגרום לאנשים מסוימים לפתח תגובות אלרגיות (נדיר יותר).
פשפשי המיטה הם נוקטורניים. כלומר הפשפשים הם חיות ליליות. פעילות בלילה וישנות (ומתחבאות) ביום. הן יעקצו אותנו בעיקר כשאנו כבר ישנים שינה ערבה. הפשפשים אוכלים בין 3-10 פעמים לפני שהם חוזרים חזרה למקום מושבם.
כמה זמן עקיצות פשפשי המיטה מגרדות?
הפשפשים מסוגלים לנשוך יותר מפעם אחת במהלך תקופת האכלה בודדת. הפשפשים מחדירים חומר נוגד קרישה לעור המארח שלהם כדי למנוע מהדם להיקרש, והפשפש ניזון בכל פעם שהם משחררים חומר נוגד קרישה ביחד עם הרוק.
גירוד הוא לעתים קרובות אחת התגובות הראשונות לעקיצות פשפשי המיטה ואולי התגובה המיידית היחידה.
הפשפשים יאכלו במשך חמש דקות או יותר, בהתאם להעדפת האכלה של כל פשפש מיטה. ככל שגופו של פשפש המיטה מוחדר לעור המארח, כך מוזרק יותר חומר נוגד קרישה מעורב ברוק, והגירוד של עקיצות הפשפשים יכול להיות חזק יותר.
איך להימנע מגירוד של עקיצות פשפשי המיטה?
הרוק של פשפש המיטה מעורבב עם נוגד הקרישה יוצר תגובה חזקה יותר אצל אנשים מסוימים המובילה לתגובת עור חמורה יותר. תגובה המכונה דלקת עור של פשפש המיטה. לעומת זאת, חלק מהפשפשים גורמים לגירוי עור מועט או ללא גירוי כלל. בכדי להקל על גירוד פשפשי המיטה ניתן להשתמש באנטי היסטמינים, קומפרסים קרים או קרמים ללא מרשם.
ובכלל, הדרך הטובה ביותר להימנע מגירוד של עקיצות ומפשפשי מיטה היא לבצע הדברת פשפשים.
כמה זמן עקיצות פשפשי המיטה מגרדות?
עקיצות פשפשים מגרדות בדרך כלל, ופשפשים יכולים לאכול במשך חמש דקות או יותר, בהתאם להעדפת האכלה של כל פשפש המיטה. חלק מהפשפשים כל כך קטנים שהם יכולים להחדיר את חלקי הפה שלהם לעור המארח מבלי שירגישו. לעומת זאת, פשפשים אחרים ינשכו מיד, ויגרמו לגירוי כמעט מיד לאחר מכן.
כיצד להבחין בין עקיצות?
עקיצות פשפשי המיטה נראות דומות מאוד לעקיצות יתושים, אך פשפשים אינם מעבירים מחלות כפי שעושים יתושים על ידי עקיצת המארח שלהם; במקום זאת, פשפשים נושכים למטרת האכלה בלבד.
בעוד שפשפשים יכולים לחיות בארונות, יש סיכוי גבוה יותר למצוא פשפשים באזורי מצעים, שטיחים, בגדים וכו'. עקיצות הפשפשים קורות בדרך כלל בזמן שעת השינה, במיוחד ליד סדינים ומצעים, שם ממוקמים כלי הדם הנגישים ביותר עבורם כדי לגשת לגוף המארח שלהם.
בדרך כלל פשפשי המיטה נושכים או מוצאים אוכל על הזרועות, הרגליים, הצוואר, הידיים, וכו' של אנשים.
10 דרכים למנוע עקיצות פשפשי המיטה:
1) בדוק את המיטה שלך לפני השינה. אם אתה מוצא סימנים כלשהם, בדוק איתנו מיד והשליכו את המצעים והבגדים הנגועים לכביסה.
2) הגן על עצמך בזמן שאתה ישן על ידי כיסוי מצעים ומזרנים נגד פשפשים או כיסויי מזרן עם רוכסן (תוכלו למצוא כאלה בזול ב – AMAZON)
3) שטוף מצעים ובגדים במים חמים (כביסה חמה, מעל 60 מעלות) או ייבש במייבש למשך 45 דקות.
4) אטום סדקים וחריצים.
5) בדוק את המצעים, הרהיטים, הבגדים, שקעי החשמל וכו' מדי יום.
6) נסה לייבש מצעים וביגוד באור שמש ישיר לפרקי זמן ממושכים (בתוך שקיות סגורות בלבד או בתוך אוטו מול שמש ישירה).
7) כבס בכביסה של 60 מעלות או מייבש כביסה את כל המצעים, המגבות, כיסויי המיטה וכו' לפני הכנסתם לאחסון.
8) יש לבצע בדיקות קבועות של פשפש המיטה מדי שבוע, בעיקר אם כבר נמצאו פשפשים בבית – חפש בעיקר סביב בסיס המיטה, כפלי המזרון וגב המיטה.
9) הזמן אותנו לבדיקה או התקשר אלינו לייעוץ אם יש חשד לפשפשים, או שנמצאו פשפשים.
10) לעולם אל תעביר בגדים משומשים, נעליים או כל דבר שפשפשים יכולים להסתתר בתוכו מחוץ לאזור הנגוע בפשפשים.
רוצים לדעת עוד על הדברה בכלל והדברת פשפשי מיטה בפרט צרו קשר עם מזיקיס וקבלו את כל המידע כיצד להיפטר מפשפשים ומה אתם יכולים לעשות בבית לבד כדי להימנע (ולנסות למנוע) פשפשי מיטה.